על ידי נעמי.ו. » 14 אפריל 2020, 13:54
היי, שמי נעמי ואני סטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי אשר מתמחה בגיל הרך. אשמח לענות לשאלתך ברוח מודל מחומש ההורות המציע חמישה עקרונות להורות מיטיבה. תחילה, אתייחס לעיקרון האהבה. פתחת את שכתבת עם כך שיש לכם ילדה מקסימה ונהדרת ואף הוספת כי הנכם מרעיפים עליה חום ואהבה. זוהי כבר נקודת פתיחה מצוינת ומשמעותית. יחד עם זאת, על אף האהבה שהנכם מעניקים לה, את מביעה התפלאות על התנהגותה האלימה. יכול להיות שאת צודקת, וכמו שכשהיא מתעצבנת על ילדים ונושכת אותם- אולי היא כועסת על כך שבקרוב תלדי והיא תקבל פחות אהבה. אך איננו יכולות לדעת זאת בוודאות. ובכל זאת, מה שאני כן רואה בוודאות זה את הסיבה להפרת הכללים. את אולי אכן מציבה כללים מאוד ברורים, אך נראה כי הכללים מצד בן זוגך לא חופפים לשלך. כדי להנהיג כללים באופן יעיל, אסור להתעלם מכך שנדרשת שותפות מלאה בין ההורים. ברגע שההורים לא אחידים בהעברת המסרים, זה מאוד דומה לאפקט של שבירת מילה. לכן, חשוב שאת ובן זוגך תחליטו יחד על כללים אחידים וברורים ותפעלו במשותף תוך גיבוי אחד של השנייה (כמו למשל באיסור משותף של ממתקים לפני האוכל או גיבוי הדדי בהתארגנות הבוקר מבחינת הלבוש). במידה ובן זוגך ימשיך לוותר לה- התנהגותה עשויה להחמיר ומי שיפגע מכל זה הם כולכם. השינוי הזה בוודאי לא יהיה פשוט, אך עליכם לעשות אותו בכדי להראות לביתכם את המנהיגים שאתם. ברגע שתפעלו יד אחת ובתיאום- בנוסף אליכם, בתכם עצמה תפיק מזה רבות. לשאלתך, כדי לפתור את בעיית האלימות, בזמן שהיא נושכת או מרביצה, אמרו לה להפסיק אך אל תצאו מגדרכם. פעם או פעמיים יספיקו, ולאחר מכן נסו להראות לה שזה לא יעיל עבורה בכך שלא תקדישו לזה את תשומת הלב שהיא מקבלת מזה כעת. מלבד זאת, הייתי מציעה כי בזמן שבו היא רגועה תדברו עמה יחד בצורה נעימה ותשאלו אותה האם היא מבינה מה זה אומר שאמא בהריון? מה זה אומר שיהיה לה אח/ אחות קטנ/ה? הסבירו לה כמה כיף יהיה לה, וכמה אחריות זה יעניק לה, כי היא כבר ילדה גדולה ואתם מאוד סומכים עליה. (חשוב לי לציין כי זה ממש נפלא שאת מאפשרת לה אפשרויות בחירה! זוהי דרך מעולה לפתח אצלה את תחושת העצמאות!). אם כן, הסבירו לה שלמרות שתאהבו מאוד את האח החדש במשפחה, אתם תמשיכו לאהוב אותה בדיוק כמו שתמיד אהבתם. בנוסף, הייתי מציעה שתעשו דברים יחד בנוכחות שניכם (כמו משחקים, שיחות משותפות, ואפילו פעולות יומיומיות כמו צחצוח שיניים) על מנת שתראו לה שאתם מקשה אחת ושאתם משתדלים לתת לה את כל תשומת הלב והסבלנות שהורים יכולים להעניק.