מאת: ש. מרטינז-פדרסן, M.S. ו-ק. מ. מירצ'רט, R.D.
American Dietetic Association 2009
מאמר זה בוחן תזונה טבעונית לילדים מינקות עד גיל ההתבגרות, דן בחומרים מזינים אחרים ונותן עצות מעשיות בתכנון ארוחות טבעוניות לילדים והוריהם.
ילדים טבעונים עשויים להיות חלק ממשפחה בה אורח החיים הוא טבעוני, או ייתכן שבחרו תזונה טבעונית עבור עצמם.
הספרות המדעית מציגה קשר חיובי הדוק בין תזונה צמחונית לבין סיכון מופחת למספר מחלות ומצבים כרוניים, כולל השמנה, מחלות עורקים כליליים, יתר לחץ דם, סוכרת, ועוד כמה סוגים של סרטן. איגודי התזונה האמריקנים והקנדים קובעים כי לגדל ילד צמחוני זה בריא ומועיל כל עוד הדיאטה מתוכננת כראוי.
דיאטה בינקות
העקרונות התזונתיים המנחים של הינקות (מלידה ועד גיל 12 חודשים) מציעים שכל ילד יקבל ברוב תקופת הינקות דיאטה צמחונית, אם לא טבעונית, בעוד בשר נמצא בקבוצת המזון האחרונה שהילד צריך להכיר.
הנקה היא שיטת ההאכלה המומלצת לתינוקות. בהנחה שצריכת החומרים המזינים היא נאותה, חלב המיוצר על ידי אמהות טבעוניות הוא דומה מבחינה תזונתית לזה של אלו שאינן צמחוניות(1). שיעורי ההנקה בקרב צמחונים גבוהים בהרבה מאשר באוכלוסייה הכללית; מחקר מצא שיעורי הנקה מעל 95% באוכלוסייה הטבעונית (2). בארה"ב, 39% מתינוקות האוכלוסיה הכללית עדיין יונקים בגיל 6 חודשים(3), בעת שמחקרים שבחנו ילדים טבעונים מצאו שרוב הילדים ינקו גם לתוך השנה השנייה של חייהם(4). תינוקות יונקים של אמהות צמחוניות הניזונות היטב גדלים ומתפתחים באופן נורמלי לחלוטין(1).
המחקר הנוכחי מעלה כי ויטמין B12 שרק עתה נקלט (לעומת הרזרוות של האמא) עובר דרך חלב השד(5). מקורות יומיים אמינים של ויטמין B12 עבור אמהות מניקות הם תחליפי בשר מועשרים, דגנים מועשרים וחלב סויה מבוצר. פורמולה צמחונית תומכת, שמרים תזונתים או תוספים אחרים יש לקחת לאורך כל תקופת ההנקה(6,7).
תינוקות טבעונים שאינם יונקים צריכים לקבל פורמולה לתינוק על בסיס סויה לפחות עד יום הולדתם הראשון. סויה או "חלבים" אחרים הם לא תחליפים מתאימים לפורמולה לתינוק. פורמולה על בסיס סויה תומכת בצמיחה נורמלית אצל תינוקות(1,8).
מזונות מוצקים יש להוסיף לדיאטה בהתאם להנחיות המקובלות להאכלת תינוקות, אשר בדרך כלל ממליצות להתחיל עם אוכל מוצק במהלך אמצע השנה הראשונה. בדרך כלל דגני בוקר מועשרים ברזל לראשונה, אחר כך ירקות ופירות ולאחר מכן מקורות החלבון. פריטי מזון בודדים צריכים לתת בהדרגה ובכמויות קטנות. הורים צריכים להתקדם בזהירות בעת הצגת מזונות מוצקים לדיאטה תינוקות (9). מוצרים המזוהים כאלרגנים באוכל הטבעוני הם חיטה, בוטנים, אגוזי עץ ופולי סויה. יש לעיין בכללים המנחים ברפואת ילדים עבור הוספה של מוצרים אלרגנים למזון הילד, במיוחד אם קיימת היסטוריה של אלרגיה במשפחה.
פעוטות
פעוטות בגיל הרך (ילדים מגיל 1 עד 5) ידועים "לשמצה" בהעדפות מזון חזקות, וילדים טבעונים אינם יוצאים מהכלל בנושא זה. גידול ילד על תזונה צמחונית אינו מבטיח שהילד יאהב כל מזון צמחי. לפעוטות טבעונים יכולות להיות אותן בעיות בנושאים תזונתיים כמו לפעוטות אוכלי-כול, כגון סלידה מירקות ו / או הרגלי אכילה סלקטיבית.(10,11,12) מידע שימושי למשפחות עם צמחונים בררנים באוכל כבר פורסם במקומות אחרים (11,12,13).
ילדים צעירים זקוקים ליותר משלוש ארוחות ביום. חטיפים מזינים המורכבים מאותם מזונות שיוגשו בארוחות – שעועית, דגנים, פירות וירקות – מוסיפים באופן משמעותי לצריכה התזונתית של הילד הטבעוני. פעוטות טבעונים רבים עדיין יונקים, דבר אשר מסייע בצריכה של סידן, חלבונים וחומרים מזינים אחרים (4).
טעות נפוצה היא כי בילדים טבעונים תהיה צמיחה איטית. מחקר שבדק מדגם של 404 ילדים, טבעונים מלידה בקהילה טבעונית בטנסי, מצא שהילדים היו נמוכים מעט מאשר ילדים אחרים בגיל 1 עד 3, אך בגיל 10 גובהם היה שווה(2). מחקרים על ילדים טבעונים בריטים הראו שהם היו גבוהים יותר, ושקלו מעט פחות (14).
ילדים בגיל בית הספר
ילדים רבים בגיל בית הספר (בגילים 5 שנים עד 12) הם בעלי תזונה טבעונית מלידה. עם זאת, הופכת נפוצה יותר התופעה שילדים צעירים בגיל 7 או 8 שנים בוחרים את הדיאטה הזאת עבור עצמם.
בבית הספר יהיה כנראה צורך להביא מהבית חטיפים וארוחות צהריים, כי ארוחות בית הספר אולי יהיו מוגבלות בבחירות טבעוניות. עם זאת, בתי הספר יכול להציע מיצים, ירקות, פירות, לחמים ללא חלב, תפוחי אדמה אפויים ואפילו בוריטוס שעועית לעיתים.
בעוד שישנם אנשים המביעים חשש כי ילדים טבעונים עלולים למצוא את הדיאטה קשה מבחינה חברתית, זה לא בהכרח נכון. ילדים רבים נמנעים מפריטי מזון מסוימים מסיבות דתיות או אלרגיות / רגישות למזון, או מפני שהם פשוט לא מחבבים את האוכל.
מתבגרים
בני נוער רבים (בגילאי 13-19)בוחרים לאמץ תזונה טבעונית משום שהם רואים את השימוש בבעלי חיים כאוכל, דבר המנוגד לאמונות המוסריות שלהם. ישנם מעט נתונים זמינים על הרגלי האכילה של בני נוער טבעונים. בני עשרה טבעונים הם עדיין בני עשרה ולכן הרגלי האכילה הנפוצים הם הצפויים. מזונות עם רמה תזונתית נמוכה, כגון צ'יפס וקינוחים ללא חלב יכולים להיות מועדפים על ירקות ועלים ירוקים.
מאחר ודיאטות טבעוניות נפוצות יותר בקרב בני נוער, בדומה להפרעות אכילה, ישנם אנשי מקצוע בתחום הבריאות אשר מציינים כי תזונה צמחונית קצת יותר נפוצה בקרב בני נוער עם הפרעות אכילה מאשר באוכלוסייה הכללית בגיל ההתבגרות.
למרות שאורח חיים צמחוני לא יכול להוביל ישירות להפרעת אכילה, הנתונים האחרונים מראים כי מתבגרים צמחוניים נוטים יותר להציג עמדות והתנהגויות אכילה הקשורים עם ההפרעה מאלו שאינם צמחונים (15, 16). נראה כי מתבגרים עם הפרעות אכילה עלולים לבחור להיות צמחונים כדרך נוספת להגביל את האכילה שלהם.
שיקולים תזונתיים
רבים מאותם חששות לגבי תזונה חלים הן על הטבעוני והן על הילד אוכל-הכל. כמה פירות וירקות אוכל הילד? האם יש בתזונה שלו עודף של מזונות בעלי קלוריות ריקות? האם הילד מקבל מספיק סיבים? האם מקורות טובים של ויטמין C וויטמין A נצרכים מדי יום?
צריכת הקלוריות
כמות צריכת הקלוריות חיונית לצמיחה של כל ילד. בדיאטה צריכה להיות צפיפות קלוריות מספיקה כדי שהילד לא ירגיש מלא לפני שצרכי האנרגיה מולאו. כדי לצמצם נפח, דגנים מזוקקים יכולים להחליף מנות של דגנים מלאים: פירות מיובשים ומבושלים יכולים להחליף פירות וירקות טריים מסויימים. מזונות עשירים בשומן לא צריך להגביל יותר מדי. מזונות כגון זרעים, אגוזים וחמאות אגוזים מספקים מקור מרוכז של קלוריות וכן מינרלים וחלבון הדרושים מאוד. מזונות עשירים בשומן כגון זרעי פשתן גרוסים ושמנים צמחיים שונים מסייעים גם הם בצריכת קלוריות הולמת.
חלבון
אם צריכת הקלוריות היא נאותה והילד לא אוכל כמות מוגזמת של מזונות בעלי אנרגיה נמוכה, צריכת חלבון קרוב לוודאי תהיה נכונה. תדירות ארוחות בדיאטה של ילד צעיר מאוד מסייעת במתן מגוון רחב של חומצות אמינו זמינות עבור סינתזה של החלבונים לאורך היום. קטניות, דגנים, מוצרי סויה, תחליפים של בשר וחמאות אגוזים, הם כולם מקורות חלבון מרוכז. ילדים צמחונים עשויים לקבל כמות משמעותית של חלבון הדרוש להם מדגנים וירקות, פשוט בגלל המספר הגדול של מנות אלו שנאכלות ליום.
שמן
דאגה לגבי שומן ושומן רווי הובילה משפחות רבות להשתמש ב"חלבים" ללא שומן או דלי שומן ותחליף ללא שומן עבור מרגרינה. חלב סויה דל שומן וחלב אורז מכילים רמות נמוכות של שומן וחלבון. אם משתמשים במוצרים אלה ההורים חייבים לוודא שהילדים מקבלים מספיק שומן וחלבון ממקורות תזונתיים אחרים. תינוקות מקבלים מספיק שומן וחלבון מחלב אם או פורמולה לתינוק. חלב סויה מלא מומלץ בדרך כלל לילדים צעירים. הנקת ילד במהלך השנה השנייה של חייו מסייעת להבטיח צריכת מספקת של שומן וחלבון גם כן.
לא צריך להניח שבכל תזונה טבעונית רמות השומן יהיו נמוכות. הן יכולות להיות נמוכות, אולם צריכת השומן הממוצעת אצל מבוגרים טבעונים נעה בין 28 ל 31% מהקלוריות (17). במזונות טבעונים מסוימים כגון מאפים, קינוחים מסוימים שאינם עשויים מחלב, אגוזים, שמנים וצ'יפס יש ריכוז גבוה של שומן. הקווים המנחים התזונתיים לבריאות הלב ממליצים לאכול יותר שומן בלתי רווי הנמצא במזונות כגון שמנים צמחיים, אגוזים, חמאת אגוזים, אבוקדו, וכו '(18).
סידן
מניעת אוסטאופורוזיס מוגברת על ידי השגת מסת עצם מקסימלית בשנים הראשונות של החיים. מתוך "האנשים הבריאים 2000 – ביקורת סופית וסקר הבריאות והתזונה הלאומית“ 2001-2002 עולה כי הצריכה התזונתית של רוב הילדים רחוקה מלהיות בתיאום עם ה – DRI (מנחה לצריכה תזונתית) עבור סידן (19,20,21). מקורות טבעונית של סידן לילדים כוללים חלב אם, מיצים מועשרים בסידן ודגנים; משקאות סויה או אורז מועשרים בסידן, ירקות עם אוקסלאט נמוך כמו כרוב, בוק צ'וי ומולסה. בנוסף, מאפים העשויים מחלב ירקות מועשר יכולים לתרום כמויות משמעותיות של סידן לתזונה של ילדים. עבור ילדים עם צריכה נמוכה של סידן, תוספת עשויה להיות נחוצה. נוזלים ותוספות לעיסות בטעמים קרוב לוודאי שיהיו מועדפים על ידי ילדים ואלו בהחלט זמינים.
עשיית תרגילי משקל יומיים תעצים את היתרון של צריכת הסידן על בריאות העצם.
ויטמין D
בדרום ארה"ב, השמש יכולה להיות מקור בלתי פוסק של ויטמין D כל השנה. במדינות הצפון אין השמש מתאימה בחורף כדי לאפשר לגוף לייצר ויטמין D. סינטזה של ויטמין D היא פחותה בתינוקות, בילדים, במבוגרים במיוחד, ובאנשים עם עור כהה; וגם יכולה להיחסם על ידי מסנני קרינה (1). לכן, מקור תזונתי מומלץ לכל ילד. חלב סויה או אורז מועשר, דגני בוקר מועשרים, או תוספת ויטמין טובים כדי להגדיל את צריכת ויטמין D.
הברזל
אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל היא הבעיה התזונתית השכיחה ביותר בילדות. למרות שבשר מכיל ברזל "הם" (heme), שנספג טוב יותר מאשר ברזל ללא "הם" שנמצא במזונות צמחיים, אנמיה מחוסר ברזל לא שכיחה יותר בילדים צמחונים מאשר בילדים שאינם צמחונים (1) או במבוגרים (22), למרות שנשים פגיעות יותר (23). מקורות טובים לברזל כוללים דגנים מלאים או מוצרי דגנים מועשרים, דגני בוקר מועשרים בברזל, קטניות וירקות עם עלים ירוקים. צריכת מזונות עשירים ויטמין C בארוחה אחת משפרת את ספיגת הברזל ללא הם (24). Phytate, שנמצא בדגנים מלאים, עשוי לעכב את ספיגת הברזל, ולכן, מוצרי דגנים מזוקקים עשויים להיכלל ארוחות.
ויטמין B12
טבעונים לא צורכים מוצרים מהחי ולכן הם חייבים לצרוך מזונות מועשרים בויטמין B12או תוספי מזון. ישנם כמה מאכלים פופולריים בקרב ילדים המועשרים ויטמין B12 צמחוני (שאינם מבעלי חיים) כגון דגנים מועשרים (בדקו תוויות), פורמולת שמרים תזונתיים צמחונית תומכת של מותג הכוכב האדום, תחליפי בשר וחלב סויה מעושר. תוספות המולטי-ויטמינים של רוב הילדים מכילים ויטמין B12.
מוצרים שבעבר דווח כי הם מכילים ויטמין B12, כגון טמפה (מוצר סויה מלא), ירקות הים (אצות, kombu, arame), מיסו (משחת פולי סויה מותססת), שמרים תזונתיים לא מועשרים, אצות וספירולינה הוכחו כמקורות בלתי אמינים של B12.
(12, 25) מאחר וחסר בויטמין זה מעלה את הסיכונים של נזק נוירולוגי קבוע, חיוני להבטיח מקור אמין יומי שלו.
אבץ
קיים מידע מוגבל על התכולה של אבץ בדיאטה צמחונית אצל ילדים (1). אבץ מחלב אם נספג טוב יותר מאבץ הנמצא בפורמולה לתינוקות, ככל הנראה בשל הנוכחות של החלבונים סופגי האבץ בחלב אדם (26).
מזונות צמחיים עשירי אבץ גם להכיל phytates, דבר אשר מוריד את הזמינות הביולוגית של האבץ. אף שמזון מעובד בדרך כלל מכיל כמויות נמוכות של חומצה phytic, הכמות הנוכחית של אבץ הפנוי לקליטה הוא גם פחות מאשר במזון המעובד. לכן, מזונות צמחיים עשירים גם ב phytate וגם באבץ, כגון דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, יכולים לגרום לקליטה מוגברת של אבץ בשל כמות האבץ המוגברת (27). מחקרים הראו כי צריכת מוצרי חמץ (למשל לחם), חלבונים, ומזונות מותססים מורידה את ספיגת ה phytate, ובכך מגדילה את ספיגת אבץ (28). גם מזונות מושרים או טחונים מסייעים בקליטת אבץ (29).
ילדים טבעונים צריכים לכלול מגוון של מזונות עשירים באבץ בתזונה שלהם, כגון פסטה מחיטה מלאה, נבט חיטה, דגנים מועשרים, קטניות, וחמאת בוטנים.
ההיבטים המעשיים – תכנון ארוחה לטבעונים חדשים
רוב המזון בדיאטה הטבעונית, כגון דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות הוא בריא ויש לכלול אותו בכל דיאטה. כריכים עם חמאת בוטנים, פסטה עם ירקות, בוריטוס שעועית, מרק עדשים, ירקות, סלטים, דגנים חמים ולחמים הם לגמרי טבעונים.
את המנות העיקריות המסורתית של בשר ו / או גבינה ניתן להחליף עם תחליפי בשר מסויה או חיטה על בסיס גלוטן. את הביצים ניתן להחליף עם תחליפי ביצים מסחריים על בסיס עמילן, זרעי פשתן גרוסים, טופו מעורבב, בננות מעוכות, רסק תפוחים או שזיפים, בהתאם למתכון. במתכונים, היחס של סויה / חלב אורז זהה לחלב הפרה כך שנוצר תחליף לא חלבי טוב מאוד. מומלץ לילדים צמחונים בדרך כלל להשתמש במותגים מועשרים בסידן, ויטמין D וויטמין B12.
זה יכול להיות קל יותר למצוא מנות טבעוניות במסעדות אתניות כאשר אוכלים בחוץ. הפופולריות הגוברת של הצמחונות הביאה את קהילת המסעדות למודעות גדולה יותר, ורוב המסעדות יתאימו את עצמן לטבעונים, במיוחד אם הם ידעו על העניין מראש.
מאכלים אתניים רבים אינם מבוססים על בשר. ירקות מוקפצים עם טופו מטוגן, מאכל עדשים הודי (דאל), וחומוס הם רק דוגמאות אחדות. חלב סויה בתוך קרטון בגודל של קרטון מיץ שימושית עבור נסיעה או כשאוכלים מחוץ לבית, במיוחד מפני שחלב סויה אינו זמין בדרך כלל במקומות מאכל מסחריים. עם זאת, רוב המסעדות מגישות מיץ פירות.
משפחות אוכלות-כל עם ילד אחד טבעוני עשויות להיעזר ברעיון של להגיש ארוחות אשר כל אדם מרכיב לעצמו כגון סלט השף המוגש בסגנון בר סלטים, טאקו, וכו'. כאשר מוגשת מנה ראשונה המכילה בשר, ייתכן שניתן ליצור גרסה טבעונית של אותה מנה באותו הזמן. הכנת לזניה ללא בשר או גבינה יכולה להתבצע תוך הכנה של לזניה המכילה בשר. צ'ילי, פיצה, מרק שעועית, רוטב פסטה יכולים כולם להתקיים בלי בשר או באמצעות תחליפי בשר. אסטרטגיה נוספת היא תכנון הארוחה בהגשת תוספת עבור אוכלי הבשר כגון פשטידת ירקות וחיטה שיכול לתפקד בתור מנה ראשונה עבור הטבעוני. המשפחה כולה תוכל ליהנות מארוחות לא בשריות מדי שבוע.
מסקנה
תזונה טבעונית יכולה בקלות למלא את כל הדרישות התזונתיות של הילד הגדל. חשוב שהורים יחקרו, יתכננו ויהיו מודעים היטב לגיוס משאבים בגידול ילד טבעוני. רוב הדאגות התזונתיות של משפחות צמחוניות דומות לאלה של משפחות אחרות.
ביבליוגרפיה:
1. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada. Vegetarian Diets. J Am Diet Assoc.
2003; 103:748-764
.
2. O'Connell JM, Dibley MJ, Sierra J, Wallace B, Marks JS, Yip R. Growth of vegetarian children: The Farm Study. Pediatrics. 1989 Sep; 84 (3): 475-481
.
3. CDC. Breastfeeding: Data and Statistics: Breastfeeding Practices-Results from the 2005 National Immunization Survey. Available at http://www.cdc.gov/breastfeeding/data/NIS_data/data_2005.htm. Accessed January 9, 2007.
4. Sanders TAB, Reddy S. Vegetarian diets and children. Am J Clin Nutr. 1994; 59: 1176S-1181S.
5. Aziz SA. Evaluation of vitamin B12 status in Egypt IV: food consumption patterns among lactating mothers and their impact on the intake of the vitamin. Int J Food Sci Nutr. 2005 Nov; 56 (7):455-462.
6. Mangels AR, Messina V. Considerations in planning vegan diets: Infants. J Am Diet Assoc. 2001; 101:670-677.
7. Dunham L, Kollar L. Vegetarian Eating for Children and Adolescents. J Pediatr Health Care. 2006; 20(1):27-34.
8. Seppo L. A follow-up study of nutrient intake, nutritional status, and growth in infants with cow milk allergy fed either a soy formula or an extensively hydrolyzed whey formula. Am J Clin Nutr. 2005; 82:140-145.
9. Fiocchi A, Assa'ad A, Bahna S. Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006; 97:10-21
10. Johnson SL. Children's food acceptance patterns: the interface of ontogeny and nutrition needs. Nutr Rev. 2002 May; 60 (5 Pt 2):S91-413.
11. Cathey M, Gaylord N. Picky Eating: A Toddler's Approach to Mealtime. Pediatric Nurs. 2004; 30(2):101-107.
12. Messina V, Mangels AR. Considerations in planning vegan diets: Children. J Am Diet Assoc. 2001; 101:661-669.
13. Berkoff N. Vegetarian and Vegan Meal Planning. Diabetes Self Manag. 2003; May/June:65-73.
14. Sanders TAB. Growth and development of British vegan children. Am J Clin Nutr. 1988; 48:822-825.
15. Bas M, Karabudak E, Kiziltan G. Vegetarianism and eating disorders: association between eating attitudes and other psychological factors among Turkish adolescents. Appetite. 2005 Jun; 44(3):309-315.
16. Perry Cl, McGuire MT, Newmark-Sztainer D, Story M. Characteristics of vegetarian adolescents in a multiethnic urban population. J Adolescent Health. 2001; 29:406- 416.
17. Waldmann A, Koschizke JW, Leitzmann C, Hahn A. Dietary intakes and lifestyle factors of a vegan population in Germany: results from the German Vegan Study. Eur J Clin Nutr. 2003; 57:947-955.
18. Hu F, Willett W. Optimal Diets for Prevention of Coronary Heart Disease. JAMA. 2002; 288 (20): 2569-2578
19. CDC. Healthy People 2000 Final Review. Available at: http://www.cdc.gov/search.do?action=search&queryText=Healthy+People+2000. Accessed January 9, 2007.
20. Gao X. Meeting adequate intake for dietary calcium without dairy foods in adolescents aged 9 to 18 years (National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2002). J Am Diet Assoc.2006; 106: 1759-1765.
21. Fulgoni VL 3rd, Huth PJ, DiRienzo DB and Miller GD. Determination of the optimal number of dairy servings to ensure a low prevalence of inadequate calcium intake in Americans, J Am Coll Nutr 2004; 23:651-659.
22. Larsson CL, Johansson GK. Dietary intake and nutritional status of young vegans and omnivores in Sweden. Am J Clin Nutr. 2002; 76:100-106.
23. Waldmann A, Koschizke JW, Leitzmann C, Hahn A. Dietary Iron Intake and Iron Status of German Female Vegans: Results of the German Vegan Study. Ann Nutr Metabol. 2004; 48:103-108.
24. Hallberg L, Hulthuen L. Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron. Am J Clin Nutr. 2000; 72:1242.
25. Donaldson MS, Metabolic vitamin B12 status on a mostly raw vegan diet with follow-up using tablets, nutritional yeast, or probiotic supplements. Ann Nutr Metabol. 2000; 44 (5-6):229-234.
26. Dibley MJ. Zinc. In: Bowman BA and Russell RM, eds. Present Knowledge in Nutrition, 8th Edition. Washington, DC: ILSI Press, 2001; 329-343.
27. Hunt JR. Moving toward a plant-based diet: are iron and zinc at risk? Nutr Rev. 2002 May; 6 (5 Pt 1):127-134.
28. Lonnerdal B. Dietary factors influencing zinc absorption. J Nutr. 2000; 130:1378S- 1383S.
29. Sandberg AS. Bioavailability of minerals in legumes. Br J Nutr. 2002; 88(3):281-285.