"אתר הגיל הרך" אינו מספק מאמרים, שאלונים או כל חומר אחר מלבד אלה המתפרסמים באתר

פינלנד מערכת החינוך הטובה בעולם

תקציר: ליזי דוידי 5 לנובמבר 2017

בכל העולם,  מדיניות  החינוך וההוראה מעסיקה אנשי חינוך וקובעי מדיניות, תוך בדיקה מתמדת של עלות מול תועלת.

ג'ון הולט, מורה בבית ספר, הבין מהר מאד שהמערכת החינוכית צריכה שינוי. כבר בשנות החמישים הוא טען " שאנו הורסים בילדינו את אהבת הלמידה שאינה תלויה בדבר, אהבה שתבועה בהם עם לידתם ואנו כופים עליהם ומעודדים אותם ללמוד למען תגמולים " מכאן ש"כל מה שצריך זה לספק לילדים סביבה לימודית עשירה ומעוררת והם ילמדו מה שהם מוכנים ללמוד וכשהם מוכנים ללמוד" .

הויכוח הזה הוליד את המבחן העולמי (הקרוי "מבחן פיז"ה") שבדק את רמת הידיעות של תלמידי תיכון במתמטיקה, מדעים קריאה, והבנת הנקרא. מאז שנת 2000 , השנה הראשונה לקיום המבחן, פינלנד מגיעה למקום הראשון

כששומעים כיצד הגיעו הפינים לשיטת ההוראה שאפשרה הישגים כאלה מבינים שאת הבסיס שלה הם למדו ממערכת החינוך בישראל. אבל, מאז הם עולים בסולם וישראל צוללת למטה. אם כך, הגיע הזמן להתעורר.

 

מערכת החינוך בפינלנד

חינוך חובה בפינלנד נמשך תשע שנים: מגיל 7 ועד גיל 16. יש מעט חינוך ביתי, אין תוכניות לילדים מחוננים, ומהילדים שמתקדמים בקלות מצפים לעזור לתלמידים החלשים יותר.  בעבר היו בתי ספר פרטיים ואחרים כיום החינוך עבר לאחריות המדינה וכל בתי הספר ממומנים על ידי המדינה. והחוק מחייב חינוך שוויוני לכל ילד.

החינוך הוא חינם בפינלנד מהגן ועד האוניברסיטה (כולל לימודים באוניברסיטה). הגנים ובתי הספר מספקים ארוחות חמות בלא תשלום מההורים ואף חומרי לימוד. יחס הגננות הוא אחת ל-4 עד גיל 3 ואחת ל-7 לאחר מכן, ובבתי-הספר מורה אחת על כל 12 תלמידים, וקצת פחות מ-20 תלמידים לכיתה.

על מנת למנוע פערים חברתיים מפעילה מערכת החינוך בפינלנד שיעורים לחינוך מיוחד בהם לומדים מחצית מילדי פינלנד כבר ביסודי. בשיעורים אלה הדגש של המורים בעזרה לתלמידים המתקשים כדי לגשר על הפערים מגיל צעיר ולמנוע  סטיגמות מילדים שמתקשים.

 

המורים בפינלנד  מאוגדים כולם ובעלי קביעות, ושכרם נקבע במשא ומתן בין המדינה לאיגוד המקצועי.  הסטטוס של המורה בפינלנד הוא גבוה, יש יותר ביקוש לתפקידי הוראה מהיצע וקשה מאד להתקבל למשרת מורה. לכן מורה שנבחר בבחירה כה קפדנית מקבל את אמון הציבור וההורים. הפינים מאמינים במורים  וביכולות שלהם וסומכים על כישוריהם לכן אין הכתבה מצד משרד החינוך לגבי חומרי לימוד או תוכנית לימודים קבועה. המורה עצמאי ואחראי על מערכת הלימוד בכיתתו. מה גם שהמורה עובד רק 4 שעות בכיתה בכל יום .

הייתה ביקורת על  מערכת החינוך הפינית שטענה כי מערכת חינוך שוויונית לא תאפשר לתלמידים מוכשרים לבלוט, רמת הידע תרד וזה יסכן את הכלכלה הפינית. אבל תוצאות מבחני הפיזה, הפכו את הביקורת ללא רלוונטית.

כאן המקום לציין שמחקרים מדגישים שפערים כלכליים ועוני משפיעים על פערים בחינוך, לכן מערכת הרווחה הפינית משקיעה רבות בצמצום הפערים. בפינלנד כ -4% עוני, בקרב ילדים בישראל כ -22% ילדים עניים .

במערכת החינוך הפינית אין מבחני השוואה, והדבר מוריד את המתח מהמורים לגבי הצלחה בבחינות. יש רק מבחן אחד לקראת המעבר מיסודי לתיכון.

בפינלנד אין חלוקה למקצועות כמו אצלנו.  בכל נושא העיסוק הוא מכל ההיבטים שלו, גם היסטוריים גם אזרחיים כך רוכשים הילדים ידע מורכב יותר מתחומי חיים שונים .

וכל זה מתבצע בכיתות לימוד קטנות כדי שהמורה יוכל לתת יחס אישי לכל תלמיד, גודל הכיתה מוגבל ל 20 תלמידים בכיתה לעומת ישראל עם 40 תלמידים בכיתה. ההפסקה הגדולה בפינלנד היא של 75 דקות ולא 20 דקות כמו אצלנו. הילדים משחקים בחצר משחקים מותאמת מאובזרת שמאפשרת גם אינטראקציות חברתיות ולמידה חברתית.

 

חינוך בפינלנד – מקורות

  1. החינוך בפינלנד – החינוך הטוב בעולם ללמוד ממנו

https://www.youtube.com/watch?v=mJeSH8ctdpg

  1. הסבר באנגלית על החינוך בפינלנד

https://www.youtube.com/watch?v=UfmFIEh2QjU

  1. שמונה סיבות לכך שהחינוך בפינלנד הטוב בעולם

http://www.textologia.net/?p=25281

  1. מאמר בדבר על החינוך בפינלנד

http://www.davar1.co.il/41740/

  1. החינוך בפינלנד ויקי פדייה

https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland

  1. הארץ על החינוך בפינלנד

https://www.haaretz.co.il/literature/book-week/.premium-1.2648691

 

שיתוף ברשתות חברתיות:

תגובות (2)

  1. קובעי המדיניות שלנו בארץ כנראה עיוורים או חרשים. פשוט כך. הרי לא צריך להמציא את הגלגל! הוא נמצא בפינלנד. צריך רק להעתיק. ומה הם עושים?
    הרי כל שנתים מגיע שר חינוך חדש, שרוצה להטביע חותם.לשם כך הוא מייצר רפורמות, וכמובן מבטל/מעלים את הרפורמות של קודמיו. מערכת החינוך סופגת זעזועים כל שנה, אי אפשר ליצור רצף, אי אפשר לבדוק השפעות ושינויים.."לתפארת מדינת ישראל"-רפובליקת בננות.
    העיקר שילמדו מתימטיקה ואנגלית כבר מהגן. איזה שטויות!

    הגב

כתוב/כתבי תגובה