מאת: חנוך פיבן ונרדה בן יעקב
הוצאת עם עובד, 2004.
סוקרת: סיגלית אבירם sigalitav@gmail.com
תקציר המאמר יופיע בגיליון יוני 2004 של ירחון "להיות משפחה".
"פוף ופאף" הוא ספרו השני לילדים של האמן חנוך פיבן והפעם הוא משתף פעולה עם נרדה בן יעקב, תסריטאית וקופירייטרית.
גיבורי הספר, פוף ופאף, הם אח ואחות שמשחקים ב"להתחפש". כל אחד מהם מנסה להפחיד את השני ונוצרת תחרות על התחפושת המבהילה ביותר. פאף הופכת למכשפה עם שיניים משום, אף מבטטה וכובע ממשפך ופוף למכשף לא פחות מאיים עם זקן-סמרטוט רצפה וכובע קונוס. לבסוף זהו דווקא האח הפעוט של השניים שמצליח במלאכת ההפחדה ואפילו בלי להתכוון.
כמו בספרו הקודם לילדים – "נוצה סגולה" (על נוצה שמוצאת עצמה נודדת מבעל חיים אחד לאחר), גם כאן הסיפור הוא רק "תירוץ" עבור פיבן לשחק עם האמנות הייחודית שלו, שכוללת שימוש בחפצים יומיומיים כדי ליצור משהו אחר לגמרי. כמו בספרו הקודם, נקודת התורפה של הספר היא הטקסט הכתוב. לעיתים בחירת המילים מאולצת כדי שתתאים לחריזה (למשל: "ומה לגבי משהו לחבוש? מכשפה חייבת כובע ובתודה מראש"), וספק אם העלילה, על אף שהיא משרתת היטב את האמנות, היתה יכולה להחזיק ספר שלם לולא העבודה המעניינת והמשעשעת של פיבן.
למרות זאת, הספר החדש עולה על "נוצה סגולה" בכך שהוא מזמן לקוראים הצעירים הרבה יותר משחק עם הספר: הפעם פיבן משתף את הקוראים בתהליך יצירת האמנות והילדים יכולים להתלבט יחד איתו מהו החפץ המתאים ביותר. אחר כך, מוזמנים הקוראים למצוא ולזהות את החפצים בתוך האיור ולנחש מה תהיה הדמות הבאה אליה יהפכו גיבורי הספר, על-ידי חשיפה חלקית בלבד של פרטי התחפושת ורק אחר כך חשיפה מלאה.
ואם בספרים המזמנים חיפוש וזיהוי חפצים שהוסבו למשהו אחר עסקינן, מומלצים מאד ספריה המתוחכמים והמוקפדים של ג'ואן שטיינר – "בארץ נדמה לי" ו-"בארץ נדמה לי לקטנים" (הוצאת שוקן). שטיינר יוצרת עולם שלם על-ידי שימוש במאות חפצים וחומרים. על הקוראים לאתר ולזהות ממה עשוי כל דבר: תפוחי אדמה הם סלעים, קרקרים הם לבנים של בית וספות עשויות מכפפות. שלא כמו פיבן, שטיינר לא מנסה לספר סיפור ובכל עמוד מופיעה פסקה שמבהירה לקורא מה רואים כאן ומה כדאי לחפש. כך יכול הספר להיות ספר משחק בלי יומרות של ספרות יפה.
ספרי משחק מוסיפים לקורא הרך עוד רובד להנאה ולאתגר מקריאת ספר רק כשהם עשויים כהלכה ובכישרון – ספרם של פיבן ובן יעקב בהחלט משתייך לסוג זה.