מאת: בטסי טיגפן
Zero TO Three, September 2007 , vol. 28 no.1
הדור הזה מאופיין בדגש הולך וגובר על התפתחות קוגניטיבית , אפילו בגיל הינקות, על פני ההתפתחות הפיזית. ומכאן פחות משחק בחצר ויותר משחק סביב שולחן. הרגלים אלה מולידים את תופעת ההשמנה, והופעתן של מחלות הקשורות בישיבה ממושכת.
הדבר בא לידי ביטוי גם במסגרות החינוכיות בארה"ב שם מבקשים מהילדים לשבת בשקט, לא לרוץ לא להתרוצץ . ילדים רבים שוהים במסגרות שלא מאפשרות פעילות בחצר ולא זוכים לה גם בשעות אחר הצהריים בבית.
הדור הזה העביר את המוקד הביתה. הורים לא מרגישים בטוחים לאפשר לילדיהם לשחק בחצר ללא השגחה. מגבלות אלה בתנועה מתחילות כבר בגיל צעיר, בסל קל, עגלות טיול, כסא אוכל, כסא בטיחות, עזרים המגבילים את יכולת התנועה של הילדים, ולא מאפשרים אינטראקציה עם ילדים אחרים באוויר הפתוח.
הגבלת פעילות הילדים לחדר שאינו מאפשר סביבה רחבה מספיק לפעילות מוטורית הופכת את הילדים לפחות ופחות תנועתיים ובכך חושפת אותם לאפשרות לפתח מחלות בריאות והשמנה.
דפוס זה שאינו מאפשרת לילדים משחק בחצר, גוזל מהם מרכיב חשוב במתן הזדמנויות ללמוד את הסביבה הטבעית שלהם. ילדים צעירים לומדים דרך החושים שלהם, הפעילות בחצר מספקת הזדמנויות למראות, רעשים, ריחות ומגע עם חומרים ומרקמים מגוונים. ויותר מזה בחצר הילדים נוטים לשחק במשחקים תנועתיים, להפעיל את השרירים שלהם , לחזק אותם ולחזק את תפקודי לב ריאה באותה הזדמנות.
לא פחות חשוב מכך הפעילות בחצר מאפשרת הפעלת דמיון, שיתוף פעולה במשחק עם עמיתים, ופתרון בעיות. ובאותה הזדמנות גם פיתוח כישורי שפה, חשבון , ולימודי מדע.
הנתונים בארה"ב לגבי ילדים מתח לגיל 5 (כ- 12 מיליון) ש- 63% מהם שוהים במסגרות לגיל הרך, שבטובות שבהן המשחק בחצר הוא בין 60- 70 דקות ביום לימודים בן 10 שעות. במסגרות רבות פחות מזה.
מסתבר כי סדר היום במעון משפיע אף הוא על מיעוט בפעילות בתנועה במסגרות. האגודה הלאומית לספורט ממליצה על פעילות בתנועה מתוכננת במסגרות, בסביבה שתאפשר תנועה חופשית ובטוחה לילדים. לפחות 30 דקות של פעילות מתוכננת בתנועה, ולפחות שעה עד כמה שעות של פעילות חופשית בתנועה שמאפשרת הפעלת השרירים הגסים. יותר מזה אין להושיב ילד לפעילות של יותר משעה ברצף.
סביבת החצר
לטענת המחברת, אחת הבעיות היא שגם כשיוצאים לשחק בחצר , לא נותנים מספיק את הדעת על ארגון סביבת החצר כך שתהיה בטוחה, ויחד עם זאת תאפשר הזדמנויות לפעילות בתנועה ושתהיה מספיק מגרה ומסקרנת כדי שהילדים ירצו לשחק.
לא הרבה עסקו בחשיבות ארגון סביבת חצר המשחקים כך שתאפשר זחילה בטוחה לתינוקות, הליכה בטוחה לילדים בתחילת ההליכה, ומרחב תנועה וריצה לילדים הבוגרים יותר.
יש שינויים שאינם דורשים תקציבים מיוחדים אלא מודעות כמו למשל:
– שולחן החתלה בחוץ כדי שמטפלת לא תצטרך להפסיק את המשחק בחצר בכל פעם שהיא צריכה להחליף חיתול.
– נדנדה תלויה במקום מוצל שתאפשר מקום רגיעה לילדים בסביבה בטוחה.
– ארגז חול, ופינה למשחקי מים עם ציוד מתאים תלוי לידו שיגרה את הילדים לפעילות בו.
– פינת האכלה לציפורים או תצפית על פרפרים כדי לזמן לילדים הזדמנויות לחוות ולהכיר את פלאי הטבע.
– תליה של מוביילים צבעוניים וכאלה שמשמעים צלילים שינועו ברוח
חשוב לזכור שהמשחקים צריכים להיות מותאמים לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילדים. שהמשחקים יהיו בטוחים , (שלא יהיו חלקים קטנים שניתן להכניס לפה למשל) , כדי שהילדים יוכלו לשחק לבד או עם חבר.
צריך שבחצר יהיו משחקים שיאפשרו:
– חוויה בתנועה, כמו ריצה, טיפוס, שיווי משקל, רכיבה על אופניים, קפיצה, זחילה, החלקה (מגלשה) , ונדנוד.
– פעילות כמו משחק דרמתי, קוביות לבניה, או פעילות ביצירה
– חיבור לטבע, כמו צמחים ועצים (לא רעילים) ואפשרות של תנועה ביניהם גם לילדים מוגבלים.
המדריך של הארגון להשקעה ושיתוף פעולה עבור ילדים ממליץ שבחצר יהיו:
– מקומות לשבת לאכול או סתם לנוח בצל בחצר
– איזור נוח ונגיש להחתלה ונטילת ידיים בחצר
– איזור זחילה נוח כמו דשא, משטח מרוצף גומי וכו'
– משטחים יציבים בגובה של 45 -40 ס"מ לילדים שיוכלו להיעזר בהם כדי לעמוד.
– מגלשה לא ממתכת להחלקה , עם סולם שיש בצידו ידיות אחיזה , לא גבוה
– נדנדות ישיבה, במרחק מספיק משאר הפעילות.
– מנהרות קצרות לזחילה בתוכן
– מקומות ישיבה בגבהים שונים
– משחקי דחיפה או גרירה, או רכיבה
– אזור למשחק במים בטוח עם כלים פשוטים למשחק במים.
חשוב לבנות סביבת חצר מתאימה, הוכח כי משחק בחצר משפיע על רמת וכמות הפעילות בתנועה, מונע השמנה, ומשפיעה גם על הרגלי אכילה. צריך לתת את הדעת לצרכים אלה כשבונים, חצר במעון או מסגרת חינוכית,כשבונים מגרשי משחקים, פארקים ציבוריים או חצרות משותפות.
יש משחקי חצר ממש מגניבים כמו משחקי ענק ועוד דברים יפים – כדאי לבדוק
תני לנו יותר מידע. יכול לעזור לכל מי שרוצה להרחיב את חצר המשחקים שבגנה. עדה בקר
הלוואי ובכל הגנים והמעונות והמשפחתונים יצליחו לישם את הכתוב במאמר
הי שני,
לאילו מתקנים את מתכוונת? יש בארץ מתקנים יפהפיים, אבל לעיתים הם יקרים גם לגן הפרטי וגם לגן עירוני. כאשר בונים תכנית עבודה מתאימה לגן הילדים שכוללת מטרות התפתחותיות מוגדרות ניתן ליצור מגוון של פעילויות גם ללא השקעה גדולה. בהצלחה, עדה בקר
משחקי חצר זו הילדות – טעם הילדות
גם אני חשה זאת, וכיום גם עם הנכדים. עדה בקר
תענוג
תודה, עדה
תודה – חזרתי רגע לילדות
הלוואי וכל הגנים יהיו כאלה
אמן! עדה
גם אני רוצה לגן 🙂
הי יש לי בחינה של מטפלות סוג 2 ונתקלתי בשאלה שדורשת ממני לערוך תוכנית שנתית של יצירה בחצר הגן לכל אחת משלושת הקבוצות מ0-3 אם אפשר עזרה תודה
מחפשת גן כמו של פעם
עם חצר גדולה וגינה
ובלי פלסטיק
באזור נס ציונה
מישהו מכיר?