מאת: חיים עמית, פסיכולוג חינוכי, מטפל משפחתי מוסמך, יועץ ארגוני
תגיד לי חיים, בשביל מה היית צריך את זה? מה הביא אותך לכתוב ספר זה, אחרי שכבר כתבת ספר מצליח בנושא: 'הורים כמנהיגים'[1]?
פעמים רבות אני נשאל על ידי הורים צעירים אם גישת 'המנהיגות ההורית', שהצגתי בספרי הקודם, יכולה להצליח גם בגיל הרך. השאלה מפתיעה אותי, שכן בספר 'הורים כמנהיגים' ישנן התייחסויות רבות לגיל הרך. בכל זאת, ככל שהקשבתי יותר להורים לילדים קטנים הבנתי שהתלבטויותיהם מורכבות מאוד, וכי האתגרים בגידול ילדים בגיל הרך מצריכים הדרכה ייחודית. מה גם שזהו גיל חשוב מאוד לבניית המנהיגות ההורית לכל החיים – בגיל הרך מניחים ההורים את התשתית החיונית: בניית מערכת היחסים, למידת חוקים וגבולות, רכישת דרכי תקשורת ועוד לתפקוד הילד במשפחתו ובחברה, בהווה ובעתיד. ההורים הם המתכננים – האדריכלים והמהנדסים – וגם המוציאים לפועל – בעלי המלאכה והפועלים – של בניין המשפחה. גם כשנוצרות בעיות, ניתן לתקנן בקלות יחסית אם מזהים אותן מוקדם ואם הן מטופלות כיאות. לעומת זאת, בעיות שאינן מטופלות בזמן, או שהטיפול בהן נעשה בדרך שאינה נכונה – יתעצמו ויהפכו לבעיות קשות.
לכן החלטתי "להרים את הכפפה" ולהציג בצורה מפורטת ומעמיקה את גישת המנהיגות ההורית תוך התמקדות בגידול ילדים רכים. כי זהו האתגר הגדול: כיצד להוביל ילדים צעירים ולהבטיח להם הורה ששומר עליהם ומכוון אותם, מבלי לוותר על האיכויות החשובות כל כך לילד הרך: חום, אהבה, רגישות לצרכיו, ומבלי שההורה ישכח את עצמו: את ערכיו, את רגשותיו, את צרכיו כאדם וכבן-זוג.
עלי להודות שנוסף כאן גם פן אישי. בעודי מתלבט אם להקדיש מזמני לכתיבת הספר, הפכה בתי הבכורה לאם. לקראת סיום כתיבת הספר הפך גם בני השני לאב. ואני מתאר לעצמי שגם צעיר ילדי יגיע בהמשך לשלב זה. רציתי להעניק להם מתנה אישית, חשובה מכולן: מחשבות ורעיונות מעשיים להורות מיטיבה לילדיהם, נכדי.
כותרת ספרך היא 'הורים בטוחים בעצמם'. מה החשיבות של ביטחון עצמי בהורות?
בצד הסיפוק הרב גידול ילדים הוא מלאכה קשה בכל הגילים – ארוכה, מעייפת, מעצבנת, מבלבלת – הכרוכה ברגשות סוערים ומתישים של דאגה וחרדה, אשמה ומבוכה. כדי להצליח במלאכה קשה וחשובה זו חיוני לפעול מתוך ביטחון עצמי. כשהורה סומך על עצמו, מאמין שיש לו כלים ויכולות להבין מה קורה לילדיו ולהתמודד איתם – דהיינו לפעול לפיתרונם – הוא פועל בביטחון ובאופן משוחרר. וָלא, הוא פועל מתוך חרדה ולחץ. כשהורה בטוח בעצמו, סומך על עצמו ומרגיש טוב עם הבחירות שלו, הילד קולט זאת ומגיב בהתאם. לעומת זאת, כשההורה מרגיש חסר אונים, שהוא אינו מסוגל להתמודד, הוא מחליש את ילדו, שקולט את חולשתו ומגיב אליה.
פעולה כהורה בטוח בעצמו חשובה במיוחד בתקופתנו. כיום הערכים החברתיים המעורערים משרים חוסר ביטחון; ריבוי השיטות לגידול ילדים מבלבל, ההתלבטויות לגבי מה נכון ומה לא נכון רבות עד כדי שיתוק; הציפיות החברתיות והאישיות מתפקיד ההורה מרקיעות לשחקים, והן בהכרח מובילות לתחושות כישלון ולרגשות אשם. במצב עניינים זה, הורים לילדים בכל הגילים זקוקים, הרבה יותר מאשר בעבר, למצפן, לדרך מוכרת וידועה, לביטחון בעצמם.
האם יש חשיבות מיוחדת לביטחון העצמי אצל הורים לילדים בגיל הרך?
חיים עמית הוא מחבר הספרים:
הורים בטוחים בעצמם, מודן, 2012
הורים כמנהיגים, מודן, 2006 והורים כבני אדם, ספרית פועלים, 1997
אתר אינטרנט: www.hamit.co.il
להשיג בכל חנויות הספרים
למחיר מיוחד ניתן לפנות ישירות להוצאת מודן
בטל' 08-9180002/3
בימים א'-ה' בין השעות 08:30