מאת: ד"ר איילת רוזנפלד PhD
משפחה בריאה – הנוסחה לחיים בריאים
054-4788620 ayelet-r53@013.net
לקבלת מתנה – המדריך השלם לתזונה בריאה, היכנסו לאתר:
http://www.healthyfamily.co.il/
אני יודעת שיש לכם התמודדויות לא פשוטות בנושא האוכל עם הילדים שלכם, מכיוון שאתם מבינים את החשיבות של תזונה בריאה, אבל הילדים פשוט לא מוכנים לאכול אוכל בריא.
פעמים רבות אתם מתפשרים ונותנים להם בסוף את השניצלונים שהם רוצים והצ'יפס, רק בכדי שיאכלו משהו, אבל בתוככם זה מאוד מתסכל ואתם מודאגים – ובצדק.
ילדים הרי נמצאים בתקופת הגדילה וההתפתחות, ועל מנת שיהפכו להיות בוגרים בריאים, בניית הגוף שלהם צריכה להיות מושלמת. אם גופם לא יקבל את כל הויטמינים שהם צריכים, המינרלים, חלבונים, פחמימות, שומנים ועוד הם לא יתפתחו כמו שצריך ויפתחו בעיות בריאותיות אפילו קשות.
למשל, התפתחות העצמות שלהם מאוד תלויה במזון – העצמות נבנות עד גיל 23 בערך ואח"כ מתחילה ירידה טבעית בצפיפות. מה שהושג עד גיל זה מבחינת צפיפות העצם, עם זה הם יוצאים לדרך.
היום תזונת הילדים לא רק שאינה בונה, היא אף מפרקת עצם גם מכיוון שהמזון המתועש גורם לבריחת סידן מהעצם ולא לבנייתה וגם מכיוון שהמזון פעמים רבות לא מכיל חלבון איכותי ההכרחי לבניית העצם.
וזו רק דוגמה אחת.
אבל, כל זה יכול להשתנות
אם היו מספרים לי לפני מספר שנים שהילדים שלי יאכלו לארוחת צהרים את המנה הבאה: קינואה + ברוקולי + סלק + טופו – לא הייתי מאמינה.
זה בדיוק מה שהכנתי השבוע לארוחת צהרים. והם אכלו! ועוד אמרו שהיה טעים!
המשפטים שעוברים לכם בראש עכשיו, עברו גם לי פעם: "הילד שלי אף פעם לא יסכים לאכול את הדברים האלו" או "גם אני לא אוהב קינואה, טופו וברוקולי אז למה שהילד שלי יאהב?"
אין ספק שזו לא מנה אופיינית לארוחה לילדים (ובמיוחד לא למתבגרים…) וזו לא מנה שהם יאכלו כל יום, אבל מבחינה בריאותית אפשר לתת לה ציון 10 – חלבון ופחמימה איכותיים, שפע ויטמינים מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים ועוד, ולכן, אני בטוחה שכל הורה היה שמח אם ילדיו היו אוכלים מנה כזו. אני מאוד שמחה כאשר הם אוכלים מנה כזו מדי פעם.
אז איך הצלחתי לגרום לילדים שלי לאכול בריא?
חשוב לי לציין שהיום ילדי אוכלים כל דבר שאני מכינה, דבר שממש לא קרה בעבר, בעקבות תהליך ארוך שעברנו כולנו. זה לא קרה ביום אחד וכשהתחלנו את השינוי הם היו קטנים יותר (בערך בני 6 ו- 9). מניסיון, היום אני יודעת שיש מספר שלבים שכל הורה חייב לעבור וכמובן גם הילד על מנת לאמץ אורח חיים בריא.
1. הבנה – ברגע שבאמת תבינו עד כמה חשובה התזונה הבריאה לילדכם (וגם לכם), תהיה לכם ברורה הדרך. ברגע שתכירו את הגוף שלנו מבפנים ומקרוב ותבינו מה התזונה עושה לגוף, לא יהיה לכם ספק , דבר שייתן לכם המון עוצמה וכח. ההבנה תיצור אצלכם את הביטחון בדרך שלכם והאפשרות להתמודד. הביטחון בדרך הוא זה שיגרום לילדים להבין שאוכל הוא לא בדיחה. שאוכל זה דבר כל כך חשוב שאי אפשר לזלזל בו. היום, מכיוון שאין בכם עדיין את ההבנה העמוקה, ואתם מתפשרים, הילדים לא באמת רואים את החשיבות. מצד אחד אתם אומרים להם שברוקולי זה בריא וחשוב, אבל ברגע שהם מתנגדים אתם מאפשרים להם לאכול את השניצלונים שהם ביקשו (ואני מדברת על שניצלונים מתועשים…). הם סומכים עליכם בעיניים עצומות, ולכן אם נתתם להם את מה שהם ביקשו, הם מניחים שבסך הכל זה בסדר לאכול שניצלונים, כי ההורים אישרו. הרי לא תתנו להם דבר שדבר שבוודאות אתם יודעים שיזיק להם, לדוגמה סיגריות – אני לא חושבת שיש הורה שיאפשר לילדו הקטן לעשן סיגריה רק בגלל שהוא התעקש.
2. אחריות – כהורים, אנו בד"כ מטילים את האשמה על הילדים – הם לא אוהבים, הם לא מוכנים לאכול שום דבר חוץ מ… אבל בעצם היחידים שאחראיים על התזונה של הילדים שלנו, הם אנחנו – ההורים. לי זה תמיד היה ברור שהאחריות מוטלת רק עלי. התפקיד שלנו הוא ללמד ולכוון ולתת הרגלים לחיים. הילדים תמיד מנסים ובוחנים. קחו אחריות.
3. שיתוף פעולה – כמו בכל נושא העוסק בחינוך ילדים, גם כאן שיתוף הפעולה בין בני הזוג הוא הכרחי. כאשר הילד מקבל מסר כפול, בן זוג אחד טוען שתזונה בריאה היא חשובה והאחר טוען שהכל שטויות, הילד לא ישתכנע ולא ישתף פעולה. כאשר יש שינוי בתזונה, כל הבית עובר את השינוי. אי אפשר לומר לילד לשתות מים במקום קולה, אם אחד ההורים ממשיך לשתות קולה. במידה ואין שיתוף פעולה, מצאו נושא אחד ששניכם מסכימים עליו והתחילו מכאן – חטיפים, נשנושים, שתייה וכו', אבל זכרו להיות תמיד תמימי דעים בעניין שבחרתם. פעמים רבות יש צורך לערב גם את הסבא והסבתא בשינוי ולבקש גם מהם את שיתוף הפעולה שלהם.
4. השינוי הראשון – דבר ראשון יש להחליט מהו השינוי הראשון שתעשו. לא יעיל לעשות שינויים קיצוניים ורבים יחד. השינוי צריך להיות הדרגתי ולכן כדאי כל שבוע להתמקד בשינוי אחד. הדבר הראשון שתרצו לשנות הוא בד"כ ההרגל הגרוע ביותר או זה שמפריע לכם הכי הרבה – שינוי הרגלי שתייה, חטיפים חלופיים, סוג לחם בריא יותר, הכנסת יותר ירקות לתפריט השבועי, ארוחת הבוקר, האוכל שהילד לוקח לגן/ לביה"ס וכו'. בחרו משהו אחד להתמקד בו והחליטו על הפעולה שתנקטו. לדוגמה, אם אתם מעוניינים להחליף את המשקאות התוססים, החליטו על התחליף – מים, מיץ תפוחים לא ממותק, חליטות צמחים וכו'.
5. לספר על השינוי – אחרי שבאמת הבנתם את חשיבות התזונה והאחריות המוטלת עליכם, אחרי שדיברתם עם בני זוגכם והגעתם להחלטה משותפת ואחרי שהחלטתם על השינוי הראשון, זה הזמן לספר לילד מה הולך לקרות. ספרו לו בהתלהבות והסבירו לו בדיוק למה חשוב לאכול בריא ולמה חשוב התהליך שאתם מתחילים לעבור. חשוב שהוא ידע שכולם עוברים את השינוי, כולם מחוייבים, ולא רק הוא. הסבירו את הסיכונים האפשריים שעלולים לקרות אם תמשיכו בהרגל הישן שלכם והסבירו מה החלטתם לשנות. הראו התלהבות רבה לגבי אורח החיים החדש שאתם מתחילים.
6. שיתוף הילד – ילדים אוהבים להבין מדוע מאכלים מסויימים טובים עבורם, ואחרים לא. הם רוצים לדעת כיצד כל מאכל תורם לבריאותו ומאזן את הגוף. הסבר והבנה עובדים הרבה יותר טוב מאשר רשימת מטלות "עשה ואל תעשה".
בנוסף, אחרי שהילד הבין מהם המאכלים הטובים עבורו, שתפו אותו בהכנת האוכל. בשלו יחד, התייעצו איתו מה לדעתו כדאי להוסיף? מה לדעתו ישפר את הטעם של המאכל?
המון בריאות
ד"ר איילת רוזנפלד
מנכ"ל משפחה בריאה
שלום לך ד"ר איילת
יש לי שתי בנות מקסימות בנות שמונה וחצי ועשר וחצי,דניאל הקטנה שוקלת 40 ק"ג ונועם הגדולה שוקלת 45 ק"ג,ולא יכולה אפילו לראות את הירקות והפירות.ודניאל אוכלת הכל,
מה עושים איך מתחילים הצילו!!!
עוד אציין כי אנן הורים גרושים מזה שנה ולא מתקשרים
בתודה מראש
אבי זיקרי
שלום אבי, אני אעביר את ההודעה שלך לד"ר איילת רוזנפלד. היא בודאי תשמח לסייע לך. עדה
כתבה זו נפלה לידי [ולעיני] כפרי בשל. בדיוק סיימתי התמחות והכשרה כגננת בגן מקדם בריאות, עם כל הצלחותי לגיוון ועידוד אכילה נכונה בגן,אני מודעת לקושי שעימו מתמודדים ההורים. את זה אני רוצהל העביר במייל להורי הגן בתקווה שיסייע.
תודה