"אתר הגיל הרך" אינו מספק מאמרים, שאלונים או כל חומר אחר מלבד אלה המתפרסמים באתר

"כבוד לילד" – על מגדה גרבר ועבודתה למען ילדים בגיל הרך

מאת: חוה כפרי

מגדה גרבר, ילידת הונגריה, הנה מייסדת RESOURCES FOR INFANT EDUCARERS ׁאוRIE (המבוטא כ"ראיי"), ארגון שמסייע להורים ולתינוקות למן הלידה ועד גיל עשרים וארבעה חודשים ללמוד להתייחס זה לזה בכבוד. היא עשתה זאת לאחר חמישים שנות טיפול בילדים קטנים ומתוך הבנה של חשיבות הכבוד בטיפול בילדים.

מי שהשפיעה עמוקות על מגדה גרבר וגרמה לתפנית בעיסוקה היא ד"ר אמי פיקלר, רופאת ילדים הונגריה, בה פגשה מגדה כשהיתה אם צעירה. מפגש זה היה תחילתו של שיתוף פעולה ממושך ופורה.

בהשראתה עשתה תואר שני בחינוך ילדים בגיל הרך בבודפשט. בשנת 1945 החלה לעזור לד"ר פיקלר במכון המתודולוגי הלאומי לטיפול ולחינוך בתינוקות, שכונה "לוצי", על שם הרחוב בו היה ממוקם. לוצי הוקם כבית יתומים לילדים בריאים שאיבדו את הוריהם בשל מוות או מחלה במהלך מלחמת העולם השניה. מאז הפך לוצי לדגם לטיפול ולחינוך איכותי בגיל הרך ברחבי העולם כולו.

ד"ר פיקלר דברה ישירות לפציינטים הקטנים שלה והקשיבה לתגובותיהם, ותמיד אמרה להם מה היא עומדת לעשות לפני שהמשיכה הלאה. היא האמינה בטיפול בכבוד בכל יצורי אנוש, בלי קשר לגילם. מגדה נשארה בקשר עם ד"ר פיקלר במשך עשרים ושמונה השנים הבאות. היא ניהלה את לוצי עד מותה בשנת 1984.

בשנת 1957 הגרו מגדה ומשפחתה לארה"ב. זמן מה לאחר מכן עברה ללוס אנג'לס ועבדה כתרפיסטית של ילדים עם שיתוק מוחין בבי"ח לילדים. את שבע השנים הבאות עשתה בבי"ס דובנוב לילדים בעלי הפרעות רגשיות בצפון הוליווד, קליפורניה, בעבודה עם ילדים אוטיסטים, עם הקשים במיוחד.

בשנת 1968 פיתחה וניהלה פרויקט נסיוני לתינוקות בבי"ס דובנוב. ארבע שנים לאחר מכן, ביחד עם טום פורסט, רופא, הפכה למייסדת ולמתאמת תכנית הדגמה לתינוקות, שהיתה תוכנית מניעה לתינוקות שמומנה על ידי המועצה לבריאות הילד בפאלו אלטו שבקליפורניה.

בשנת 1973 התחילה ללמד בקורסי הנחייה להורים/תינוקות בלוס אנג'לס, שהיוו את ראשיתו של אר. איי. איי.
במרוצת השנים הרצתה על תקופת הינקות, השתתפה בכנסים לאומיים והופיעה בטלויזיה. היא לימדה את נושא ההתפתחות בגיל הרך באוניברסיטת קליפורניה, לוס אג'לס, באוניברסיטת מדינת קליפורניה, נורטרידג' ובפסיפיק אואק קולג' בפסדנה. היא מרצה עד היום בעולם כולו בסמינרים של אר.איי.אי להורים ולאנשי מקצוע. היא מלמדת אנשי מקצוע ומנחה הורים/תינוקות בכיתות מרכז אר.איי.אי בלוס אנג'לס.

הנחת היסוד של הפילוסופיה שלה היא שיחס של כבוד לילד מהלידה, יעניק לו סיכוי טוב יותר לרכוש בטחון ולפתח שיקול דעת טוב. הוא ילמד כיצד להתייחס לאנשים אחרים באופן בריא וכיצד לבטוח בעולם לא באופן עיוור אלא באופן ריאלי.

גישת הכבוד מסייעת להפוך את חיי ההורים, בשנים הספורות המאתגרות הללו, לקלות יותר ולצפויות יותר באמצעות יישום פעולות שגרה עקביות. היא מנסה לעזור להורים לפשט את חייהם ולפתח יכולת לזהות מתי עליהם להתערב ולהשפיע על התנהגות ילדם ומתי לשמור על מרצם לסוגיות גדולות יותר.

מטרתה היא לעזור להורים ללמוד כיצד להתייחס לילדיהם בכבוד למן הלידה, שכן אם מתחילים בנסיון להבין את נקודת המבט של הילד מהינקות, קיימת סבירות גדולה יותר להמשיך לעשות זאת גם אחר כך.

יש הרבה מושגים מוטעים ביחס לתינוקות ולפעוטות ומעט מדי ידע המבוסס על תצפית ואמפתיה. מגדה גרבר מאמינה שצפייה זהירה בילד מסייעת להורים להתאים את עצמם לקצב המיוחד שלו ולהבין את צרכיו הייחודיים. היא מנסה לעזור להורים ללמוד להרגע, לצפות עוד, ולהיהנות ממראה מעשי ילדם, גם אם הוא שוכב בשלווה על שמיכתו. עבור תינוקות, "להיות מה שהם" זוהי התוכנית.

גישה מכבדת זו שונה מתיאוריות אחרות על גידול ילדים משום שהיא מתבססת על מושג פשוט של צפייה על הילד.

בתרבות המודרנית, מהירת הקצב, הופכות סוגיות ההורות למורכבות יותר ויותר, מופיעות ונעלמות גישות שונות להתפתחות הילד כסגנונות אופנה שצצות ונעלמות. לתליית מוביילים שחור-לבן מעל המיטה של התינוק, להצגת כרטיסיות הבזק, להכנסתם להליכונים "לעזור" להם ללכת, ולכל הפעילויות שדוחפות ילד קטן ללמוד אין כל קשר למציאות צרכיו היומיומיים.

גישת אר.איי.אי פשוטה ומבוססת על השכל הישר יותר מאשר הליכה בעקבות האופנה האחרונה. בספריה ובקורסים שלה מגדה מציעה מסגרת פשוטה שנותנת מענה למצבים רבים.

שיתוף ברשתות חברתיות:

תגובות (1)

  1. איזה כף למצא את הכתבה הזאת ולדעת על עוד אנשים טובים באמצע הדרך שדוגלים בהשקפה של ד"ר פיקלר ושל מגדה גרבר. האם אתם יודעים שיש דף פייסבוק – friends of RIE in Israel? אני תלמידה של הגישה ומתכוונת לפתוח חוג להורים/תינוקות בירושלים כחלק מההכשרה שלי על RIE. מאוד אשמח לדבר איתכם — תוכלו לשלוח מספר טלפון?
    רות

    הגב

כתוב/כתבי תגובה