מאת: גריים בייס
הוצאת מטר
הסקירה התפרסמה ב"חיים אחרים"- הירחון הישראלי לרפואה טבעית, תרבות רוחנית ומעורבות חברתית. גיליון 133 אוקטובר 2007
www.altlife.co.il
מאת: סיגלית אבירם
"הגן של אונו" יוצא לאור בעברית בתזמון מושלם עם כמה אירועים עולמיים ומקומיים הקשורים בהעלאת המודעות לאיכות הסביבה ולשימור כדור הארץ. הגן של אונו הוא העולם שלנו, ובהקדמה לספר אפשר למצוא את תמציתו: "החיות עוברות אחת-אחת/ ומאה צמחים נעלמים לאט/ בו-בזמן הבניינים מוכפלים/ ומשחק המספרים שובר את הכלים."
הספר עוסק בהיכחדותם של בעלי החיים והצמחים בעקבות השתלטותו של האדם הבונה בתים, תעשיות ומפעלים. תהליך זה מובא בספר כמשחק מתמטי שממחיש באופן ברור כיצד ניתן להגיע לאיזון בין הטבע הפראי לבין המודרניזציה, בין הטבעי לבין המלאכותי ובין החיה לבין האדם.
בכל כפולת דפים מופיע בחלקו העליון של העמוד תרגיל חשבוני המצביע על מצב בעלי החיים, הצמחים והבניינים. הספר מעביר היטב את התחושה כי תהליך יצירת האיזון איננו פשוט וכי ללא מודעות והתכוונות, האיזון מופר בקלות לרעת הטבע כולו, ואנו משלמים מחיר כבד מאוד. הומיאוסטזיס ואיזון הם שם המשחק והמפתח לשימור הסביבה ולהבנת הספר.
האיזון שעליו שומר בייס במהלך הספר בין התוכן האקולוגי ובין תרגילי החשבון הוא גם זה ש"מציל" את הספר מדידקטיות יתר.
בדומה לספריו הקודמים שתורגמו לעברית בהוצאת מטר, "תופי הג'ונגל" ו"בור המים", גם כאן האיורים מהווים חלק חשוב ומאתגר. למעשה, העיצוב והאיורים הופכים את הספר ליצירה איכותית וייחודית, והקוראים מופנים אליהם על ידי התרגילים המתמטיים במטרה לאתר את היצורים ואת הצמחים שנספרים בכל תרגיל.
ספריו של בייס מתמקדים בתכנים אקולוגיים ובעיקר בבעלי חיים, אך בעוד שאחת המטרות העיקריות של הספרים הקודמים היתה להכיר לילדים ולחשוף בפניהם את בעלי חיים הקיימים בעולם, כאן בחר בייס להציג יצורים דמיוניים: "את פניו קיבלו עשרה מפלולאים מופלאים וחזירף אחד רגיל לגמרי."
בדומה לכך, גם אוֶנו והמתיישבים ביער הם ספק בני אדם ספק יצורים פנטסטיים. הסבר אפשרי לבחירה ביצורים דמיוניים על פני חיות ובני אדם אמיתיים הוא יצירת ריחוק אצל הקורא מתבנית העולם המיוצגת, במטרה להפחית מחריפותה של הביקורת כלפי החברה האנושית.
לספר יש סוף טוב, ולפיו בני הדור השני יודעים טוב יותר לשמור על האיזון בינם לבין סביבתם. הטבע חוזר לעצמו אט אט וכך גם היצורים החיים, מלבד החזירף. אין מה לעשות, יש חיים שלא ניתן לשחזר או להחזיר, אבל ילדי הילדים של אונו "אף פעם לא חדלו להאמין שבאחד הימים הם יראו חזירף אמיתי במו עיניהם."