מאת : קייט סי. פריקט
אוגוסט 2020
במצב של אי יציבות תעסוקתית של אימהות (כמו בתקופת הקורונה) הכלכלה משתנה ומלחיצה אימהות רבות לילדים צעירים.
המחקר בא לנסות להבין את השלכותיה של חוסר היציבות התעסוקתית על הרגישות האימהית, שהיא מרכיב משמעותי מאד בשלוש השנים הראשונות להתפתחות הילד. לצורך המחקר השתמשנו בנתוני אורך (מחקרים שעקבו אחרי אותם ילדים לאורך שנים ) ממחקר של ה NICHD (רשת מחקר בילוד). מדגם שנאסף מ 1211 ילודים בין השנים 1991 – 1994, מצא שאימהות שאיבדו את עבודתן שלא מרצונן הציגו רגישות מופחתת לילדיהן. הדבר בלט במיוחד אצל נשים משכילות פחות. הגורמים מתווכים (גורמים משפיעים נוספים הרלוונטיים למקרה) היו שינוי בהכנסת המשפחה ודיכאון אימהי, שהצביעו על הצורך במדיניות רלוונטית לצמצום אי השוויון בקרב ילדים.
נשים נכנסו למעגל העבודה במחצית המאה הקודמת. ספרות רבה עסקה בהבנת השלכותיה של עבודת האם על הדרך בה ילדים גודלו. לאורך השנים התגבשה הדעה, שאין משמעות לעצם העבודה אלה לאופי העבודה. ככל שהכלכלה גדלה חוויות התעסוקה השתנו, ועלה הצורך ששני בני הזוג יעבדו כדי לקיים את המשפחה. השינויים במבנה הכלכלה בארצות הברית הביאו למצבי דחק של אבטלה, ואיבוד עבודה. כך למשל, אימהות חד הוריות, שלא הייתה להן תמיכה כלכלית מספקת בחופשת הלידה, נאלצו לחזור לעבודה מוקדם יותר מהאימהות הנשואות שהיה להן גב כלכלי.
המחקר עוסק בשאלה, האם אי היציבות התעסוקתית של האם בשלושת השנים הראשונות לחייו של הילוד משבשות את היכולות של האם לתגובתיות ורגישות כלפי ילדיהן. הרגישות כלפי הילד, היא ממד בהורות המקושר עם התפתחות חברתית, רגשית וקוגניטיבית של הילד. השנים הראשונות משמעותיות להתפתחות הילד. ולכן שאלנו :
- האם המעברים בין כניסה ויציאה מעבודה משפיעים על רגישות האם?
- מהם המנגנונים של איבוד עבודה הקשורים לממד הרגישות ההורית?
- האם נשים עם השכלה פחותה חשופות יותר לתופעת חוסר הרגישות כשהן מאבדות את מקום עבודתן?
רקע
לידת ילד חדש במשפחה היא תקופה רגישה המשנה את קצב חיי היום יום. בארה"ב שינוי כזה מעורר שאלות כמו, האם לחזור לעבודה לאחר לידת התינוק? מתי? זאת מאחר ואין מדיניות של חופשת לידה בתשלום כמו במדינות מערביות אחרות. ובפרט, כשעבודת האם, במקרים מסוימים, היא צורך כלכלי הכרחי כדי להישאר מעל קו העוני.
לחזרת האם לעבודה אחרי לידה ישנם מרכיבים רבים והחלטות שיש לקחת סביב הטיפול בילד- אינטנסיבי יותר או פחות- או חזרה לעבודה. לידת הילד מתרחשת לרוב בשלב בו ההורים הצעירים עסוקים בבניית קרירה תעסוקתית יקרת ערך. לכן ההתחלות וההפסקות התכופות בעבודה משבשות את השגרה היומיומית ופוגעות בקשר אם-ילד. קשר אם -ילד הוא קשר מאד משמעותי להתפתחותו הנפשית של הילד בעיקר בשנים הראשונות. כשהאם מובטלת וקיימים קשיים כלכליים זה מוסיף ללחץ ההורי וגורר להורות קשובה פחות.
סיכום :
המחקר הנוכחי עוסק במדדים גלובליים של רגישות במצבים לא מלחיצים משתי סיבות עיקריות:
- לספק מידע לחוקרים על הקשר בין איבוד מקום עבודה להתפתחות קוגניטיבית של הילד
- כיון שמעברים בן עבודות עשויים לשבש רמת הכנסה, ואת הסדרי טיפול בילד, ואינו מאפשר תגובה הורית רגישה במצבים מלחיצים.
מחקר זה יכול לזרוע אור על מחקרים קודמים שמצאו קשר בין אובדן עבודה של ההורה להישגים של הילד. מה גם, שיש חשיבות לממצאים המחקריים בקביעת מדיניות ההשקעה הציבורית והמדינית בילדים בגיל הרך הגיל המשמעותי ביותר להתפתחות הילד.
גורמים מתווכים וגורמים מרסנים בחוסר יציבות תעסוקתית על ההורות
ישנן שתי דרכים לבחון את השפעות אובדן העבודה על הרגישות ההורית, ובמקביל את השפעתה על התפתחות הילד. אחת, היא לחפש את הגורם המתווך בין אי יציבות תעסוקתית לרגישות הורית. והשנייה, להבין כיצד אובדן העבודה משפיע באופן שונה על קבוצות שונות.
קיימים מחקרי גישור שמדגישים את תפקיד המבני, המוסדי והבין אישי של אובדן עבודה והחוויות בסביבת העבודה על דפוס ההורות.
מחקר זה הציב 4 גורמים מתווכים אפשריים:
- שינויים בעבודה בדרך כלל באים יחד עם שינויים בהכנסה. שינויים אלו משפיעים על גישת ההורים למשאבים פיזיים (כגון: ספרים וסיפורים ופעילויות מחוץ לבית). אלו, מצידם, מאפשרים הורות אינטראקטיבית.
- החלפת עבודה כרוכה בהחלפת החברים לעבודה. לא תמיד מדובר בשינוי רצוי. יש לו השלכות לגבי תחושת האימהות לגבי מצבן בעבודה, מה שעשוי לשבש את התנהגותן ההורית בבית.
- שינויים במקום העבודה יכולים להביא לשינויים במסגרות בהן הילדים שוהים, ובדינמיקה בין הורים, מטפלות וילדים. לדוגמא, השמת הילד במסגרת טיפולית איכותית ויציבה קשורה לתחושת יכולת עצמית ורגישות גבוהה של האם. יתרה מזאת, ילדים הגדלים בסביבה חיובית המאפשרת מגעים חברתיים עם בני גילם, מגלים התנהגות פרו- חברתית של הילד, התנהגות הקשורה להתקשרות בטוחה בין אם לילד. לכן, שינוי בסביבה הטיפולית יכול להשפיע גם על רגישות האם וגם על קשר אם ילד.
- אנשים שונים מגיבים באופן שונה לשינוי מקום העבודה. תגובה של דיכאון או מצוקה ישפיעו על התפקוד ההורי של האם. המחקר בא לבדוק את ההשערה, שקשר שלילי של האם לעבודה וחוסר רגישות לילדיה תוסבר במונחים של ירידה בהכנסה, אי שביעות רצון בעבודה, קושי בטיפול בילדים, וחוסר יציבות בריאותית ורגשית.
גורמים ממתנים משמעותיים הם:
- ההיסטוריה המשפחתית של ההורים לפני שהפכו בעצמם להורים.
- אירועים משמעותיים בחייהם. פה הושם דגש על חינוך וסטטוס החומרי שאליו גדלו ההורים וההיסטוריה התעסוקתית שלהם קודם לאירוע. הסיבה לכך היא, שחינוך הוא גורם חשוב לסוגי התגמולים שאפשר לקבל מעבודה, כמו הכנסה גבוה או עבודה "טובה".
- חשוב מכך, אובדן עבודה יחווה בצורה שונה על ידי אנשים שונים. אנשים בעלי הכשרה והשכלה שעבדו בעבודה "טובה", בדרך כלל תקופת האבטלה שלהם תהיה קצרה יותר.
Mothers’ Job Loss and Their Sensitivity to Young Children’s Development