"אתר הגיל הרך" אינו מספק מאמרים, שאלונים או כל חומר אחר מלבד אלה המתפרסמים באתר

חמישה דברים שאסור לעשות כשילדך מתמודד/ת עם הפרעת קשב וריכוז, כועס/ת או מוטרד/ת

5 Don’ts When Your ADHD Child Is Upset or Angry

By Robert Myers, PhD / July 15, 2015 / ADD-ADHD, Child Development, Child Psychology, Dad's Corner, Expert Parenting Articles, Family Building, Learning, Mom's Corner, Safety Issues, School

הורים חוששים להתמודד עם התפרצות קשה (meltdowns) של ילדיהם. הורים לילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז צריכים ללמוד להתמודד עם מצבי התפרצות מרובים יותר מהורים אחרים.

ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז נוטים להתפרץ מכמה סיבות: לעיתים קרובות מעגל הוויסות הרגשי במוחם אינו מתפקד. הדבר מעורר אצלם אפיזודת כעס למשך זמן ארוך יותר מילדים אחרים. כלומר, החיווט המוחי אצלם פגום, ולכן עם ילדים אלו, חשובה העבודה על טכניקות הרפיה כמו נשימות עמוקות או ספירה עד עשר, מיד כשרואים סימן ראשון של הסתגרות ועצבות, ואף רצוי לתרגל איתם כישורים אלו כשהם רגועים.

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז אינם ערניים מספיק למה שקורה סביבם, ופעמים רבות הם נוטים לפספס מידע חשוב, מה שגורם להם לפרש בצורה שגויה את הסיטואציה ולהגיב אליה בהתאם לפרשנות שלהם, ולא בהתאם למצב כפי שהוא. במצבים אלו, קחו את הזמן לשאול את הילד שאלות כדי לוודא שהוא מבין נכון את הסיטואציה.

ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז חסרים את היכולת להיות גמישים. שינוי בשגרה או אירוע לא צפוי עלול לגרום להם להתפרצות. זמן משחק הוא הזדמנות לקבוע גבולות חיצוניים, הנחוצים להם. כך למשל, חשוב להפסיק משחק על ידי קביעת גבול ברור כמו צלצול או טיימר שמצפצף ומאותת על הזמן לסיים את המשחק.

דרכים נוספות להתמודד עם התפרצות או למנוע אותה הן:

  1. כשאתה כועס אל תאבד את קור רוחך, קח כמה נשימות עמוקות והדגם לילדך התנהגות מתאימה במצבי לחץ.
  2. כשילדך כועס אל תגיב בשליפה מהמותן, התחל באמירה כמו: "יש לנו בעיה כאן. בוא נראה איך נוכל לפתור אותה יחד". נסה לבנות, יחד עם הילד, תוכנית תמריצים להתנהגות רצויה במצב כזה. למשל צבירת נקודות שתאפשר יותר זמן מסך, או פינוק מיוחד אחר.
  3. אל תכתיב או תיתן לילדך פקודות. שאל את הילד מה מרגיז אותו והקשב לו היטב ובאמפתיה. חשוב לגלות ממה הילד חרד. לדוגמא: קראת לילד לישון והוא מסרב וכועס. בדוק מדוע. לפעמים הסיבה לכך היא שהוא באמצע משחק. ציין בפניו שזו בעיה, ושאל אותו אם יש לו רעיון איך לפתור אותה. חשוב להקשיב לנקודת המבט של הילדים שלנו על מצבים קשים. ניתן לאפשר לילד לסיים את המשחק ולקבוע לשוחח איתו למחרת על דרכים נוספות לפתרון הבעיה, ויחד לבנות תוכנית להתמודדות במצבים דומים בעתיד.
  4. אל תדרוש אך עודד את ילדך להיצמד לתוכנית שקבעתם, כמו למשל באמירה: "אני יודע שאתה כועס עכשיו, אבל אני יודע גם שאתה מסוגל להרגיע את עצמך בדיוק כמו שעשית אתמול".
  5. אל תוותרו: הישארו מחויבים. גידול ילד עם כל צורך מיוחד, בין אם הוא התפתחותי, פסיכולוגי או רפואי, דורש כמות עצומה של סבלנות וכוח כדי להחזיק מעמד ולהמשיך להתמודד עם מצבים קשים כשהם מגיעים. ודאו שיש לכם מערכת תמיכה טובה. הקפידו לעשות הפסקה מדי פעם כדי לעשות משהו מהנה ומרגיע. כמו כן, נסו לראות את כל המצב מגובה 30,000 רגל כדי לראות את ההתקדמות שעשיתם עד כה. התפרצות המתרחשת מדי פעם יכולה להיות מהמורה קטנה בדרך לעזור לילדך ללמוד להתמודד עם אירועים שיתקל בהם ביום יום.

ולבסוף, אם נתקלת בקשיים התייעץ בפסיכולוג או ברופא, כיון שלעיתים הפרעת קשב וריכוז מאובחנת בטעות ומדובר למעשה בהפרעה אחרת. חשוב להגיע לגורם הטיפולי עם מידע על המצבים בהם מתרחשת ההתפרצות והיכן היא מתרחשת. אל תמהרו לטיפול רפואי, אלא רק כמוצא אחרון.

שיתוף ברשתות חברתיות:

כתוב/כתבי תגובה